Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku mieszamy drożdże,dodajemy przecier dyniowy oraz 1/3 mąki,mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Jajka ubijamy z cukrem lekko podgrzewając.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy kolejno pozostałą część mąki utarte jajka sól,olejek i cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną ciepłą margarynę i wyrabiamy dalej.Ciasto zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 50 minut.Wkładamy do wysmarowanej blachy a wierch ciasta smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy 45 minut na jasnozłoty kolor.Takie ciasto z przecierem dyniowym zachowuje długo świeżość.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !