Sposób przygotowania

Kalafior i brokuł dobrze oczyścić, przemyć, podzielić na mniejsze części i gotować w lekko posolonej wodzie do czasu, aż osiągną miękkość. Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie margaryną, a następnie poukładać w nim ugotowany kalafior i brokuł. Cebulę obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i drobno pokroić. Ząbek czosnku trzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem przysmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, a później dodać do warzyw. Na patelni roztopić masło, a w następnej kolejności dodać do tego mąkę i bardzo dobrze wymieszać. Do zasmażki delikatnie wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać. Do sosu wbić jedno żółtko i bardzo dobrze wszystko razem wymieszać. Sos doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Zrobionym sosem zalać warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty strzeć na tarce i posypać nim zapiekankę. Całość piec przez około 2o minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !