Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek loli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
woda 1,5 szklanki
jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 15 dag
masa
mleko 1/2 litra
margaryna 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 łyżki
Polewa:
kakao 1 łyżka
margaryna 1/3 kostki
woda 2 łyżki
cukier 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek loli

CIASTO: Wodę zagotować. Następnie w gorącej wodzie rozpuścić margarynę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do tego roztopioną w gorącej wodzie margarynę. Do ciasta wbić cztery całe jajka i wszystko razem bardzo dobrze wymieszać. Masę na ciasto dać do miksera i miksować na gładką masę. Blachę posmarować margaryną lub obłożyć papierem do pieczenia i wlać na to ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut.

MASA: Żółtka z cukrem ubić razem na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z budyniem waniliowym, cukrem i mlekiem. Do tego dodać masę z żółtek i dobrze zmiksować. Składniki zagotować mieszając do czasu, aż masa zgęstnieje. Margarynę dobrze zmiksować i połączyć z całością. Na upieczone ciasto wlać gotować masę, a następnie polać polewą.

POLEWA: Cukier, kakao i margarynę roztopić razem w gorącej, zagotowanej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 23.12.2011 07:41
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak