Sposób przygotowania

Jabłka obieram i kroję na kawałki. Napełniam jabłkami wyparzone słoiczki i przesypuję je listkami mięty. Zalewam syropem przygotowanym z litra wrzącej wody , w której rozpuszczam szklankę cukru. Zostawiam u góry 2 cm wolne od płynu, na sok, który jablka wydzielą podczas pasteryzacji.
Zamykam wyparzonymi i wytartymi do suchego nakrętkami,wstawiam do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików ( dno garnka wykładam grubym papierem lub małą ściereczką,żeby słoiki nie popękały). Gotuję pół godziny od zagotowania,zmniejszając moc palnika.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    orzeźwiająca mięta mniam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jakbym miała swoją jabłonkę to bym też kompociki robiła :)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Bardzo lubię połączenie jabłka z mietą . , taki orzeżwiający
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    przepyszne !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    orzeźwiający ten kompot:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Świetny pomysł z tą miętą,tak nie robiłam,muszę więc w tym sezonie zrobić.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !