Sposób przygotowania

Żeberka wrzuciłam do garnka z wodą, mój miał ok 4 litrów.Zagotowałam. Marchew,pietruszkę i por pokroiłam w plasterki,dodałam do zupy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Seler wrzuciłam w kawałku. Gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Dorzuciłam do zupy, przyprawiłam.Uwaga z dodawaniem soli, gdyż boczek dopiero ją \"puści\"Gotowałam wszystko ok 1 godziny, wrzuciłam groch i poszatkowaną natkę. Kiedy groch zaczął się rozgotowywać dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotowałam do miękkości.Zamiast nich lubię czasami wrzucić garść klusek np. świderek.Żeberka wyjęłam, obrałam,mięsko przełożyłam z powrotem do garnka. Na sam koniec roztarłam w rękach majeranek.Zupę zagotowałam i jadłam!!!

Jeśli lubicie gęstą zupę dodajcie więcej grochu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !