Sposób przygotowania

Drożdże pokrusz, zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Do misy przesiej resztę mąki, dodaj sól, jajka, masło oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszaj mikserem. Jeśli nie masz miksera, zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Z ciasta uformuj podłużne paluchy. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp każdy paluch, wierzch oprósz posiekanym szczypiorkiem. Paluchy włóż do rozgrzanego do temp. 180oC.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !