Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto: mąka, żółtka, śmietana, cukier puder i sok cytrynowy (w zamian można dodać łyzke octu). Odstawiamy na ok. 2 godz. Cienko rozwałkowane ciasto, kroiny na paski 10x3cm i przecinamy środek. Przewlekamy jeden środek. Delikatnie wkładamy na rozgrzany olej. Gdy sie zarumienią, przewracamy na drugą stronę. Koniecznie wyłożyć na ręcznik papirowy do obcieknięcia. Wymieszać cukier wanilinowy z cukrem pudre. Potrzepać wg. uznania.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    świetny przepis. zamiast soku z cytryny dałam ocet. dzięki dodatku cukru pudru do ciasta już same w sobie są lekko słodkie i nie trzeba ich później mocno obsypywać
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna56

    Uwielbiam!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    uwielbiam, szczególnie w tłusty czwartek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    super bąble :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !