Sposób przygotowania

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię,
wstawić na godzinę do lodówki. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na
spodzie i na brzegach natłuszczonej tortownicy (24-26 cm). Brzegi ciasta
docisnąć do obręczy tortownicy. Ciasto po nakłuwać widelcem.

Masa budyniowa:
Proszek budyniowy(bez cukru 3*40g) wymieszać z 200 ml. mleka. Resztę mleka zagotować z
cukrem. Wlać budyń i zagotować. Nieco przestudzić,dokładnie wymieszać
z jogurtem i cynamonem.
Jabłka obrać i drylownicą do jabłek lub ostrym nożykiem wykroić
gniazda nasienne. Owoce przekroić w poprzek na pół i natychmiast
skropić sokiem z cytryny,aby nie ściemniały .

Ciepły budyń wyłożyć na ciasto w formie równo rozsmarować. Jabłka
ułożyć na budyniu wypukłą stroną do góry i lekko wcisnąć.Resztę
ciasta rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kruszonką
posypać budyń miedzy połówkami jabłek.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec około
45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie aż
wystygnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

(3 łyżki kruszonych migdałów lub płatków,słupków migdałowych )

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    zamierzam sprobowac
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    zamierzam sprobowac
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    bardzo lubię wszystkie ciacha z jabłkami
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    babi17

    mniam szarlotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    wspaniała Polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !