Sposób przygotowania

1. soję moczymy 8-12 h, odsączamy, umieszczamy w blenderze i zalewamy świeżą ciepłą wodą (wrzącą jeśli blender ma szklany kielich) na wysokość 3cm wyżej niż poziom ziaren i mielimy na papkę. Gotujemy w dużym garnku ciągle mieszając drewnianą łyżką (przypala się łatwo) przez 10 min. Po wystygnięciu nadaje się do przygotowania cista jednak ja polecam umieścić na 2 dni w szklanym słoju z paroma łyżkami kefiru lub jogurtu naturalnego w celu ukwaszenia i piec sernik z tak przygotowanej soi ponieważ jest wtedy lżej strawna.

2. Z jajek oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, a żółtka z cukrem. Do masy sojowej dodajemy żółtka, budyń w proszku, kurkumę dla pięknego koloru, aromat i mieszamy, na końcu dodajemy białka, mieszamy.

3. Mąkę razową mieszamy z olejem (można dodać łyżkę cukru) i dajemy na dno formy w postaci równej warstwy. Na to wlewamy masę sojową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 1 godzinę, a następnie jeszcze przez około 20-30 min trzymać w piekarniku w temp zmniejszonej do 100 stopni.
(ciasto pęka na powierzchni nie wiem czy da się tego uniknąć)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Ciekawy przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Dla mnie nowość, koniecznie muszę wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 2
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    podobno żeby nie pękało na górze podczas pieczenia,trzeba roztopić masło lub margarynę zanurzać w tym nóż i robić małe nacięcia na wierzchu, zanim jeszcze włoży się ciasto do piekarnika (podobno bo jeszcze nie próbowałam- babcia mi mówiła że tak robi)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    <b>o. bardzo dziękuję za tą radę na pewno skorzystam. można takie pęknięcia ukryć pod polewą choć ja wolę bez</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    interesujący przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    pomysłowe
  • 3
    original
    Opublikowano

    Monika79

    łądnie wygląda
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warto go zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    zawsze chciałam spróbować ciasta zrobionego z soi albo marchewki :-) spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    jak jak zwykle jestem zfascynowana przepisem, choć jeszcze nie wiem jak smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    super pomysł, super ciacho :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    paula99926

    bardzo ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    nie wiedziałam, że można zrobić taki sernik :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    pomysł rewelacyjny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    ciekawa jestem jak smakuje :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ciasto wygląda imponująco, zupełnie jak sernik.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Lubię takie ciasta
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    interesujący przepis a ciasto wygląda rewelacyjnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Muszę wypróbować :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Ciekawy pomysł
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    bardzo ciekawe ciasto
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    brzmi bardzo ciekawie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    ciekawy pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    super,nie jadłam jeszcze takiego ciasta
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    fajny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !