Sposób przygotowania

Miód rozpuścić w rondelku razem z czekoladą gorzką oraz z masłem. Ostudzić.
Mąkę przesiać z kakao, cukrem pudrem, sodą, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Skórę z pomarańczy zetrzeć na tarce (powinno być jej ok łyżeczki, ale jeśli lubicie bardziej aromatyczne, to może być więcej). Dodać do suchych produktów jajko i następnie wlać czekoladową masę i wymieszać mikserem do jednolitej konsystencji - może być tak, że pod koniec będzie trzeba wyrobić łyżką albo rękoma. Ciasto może się lekko kleić - nie dosypywać mąki, tylko wstawić do lodówki na ok. 3 godziny szczelnie owinięte w folię lub przykryte.
Ciasto wyjmować porcjami z lodówki i rozwałkowywać na ok. 3-4 mm i powycinać kształty - ciasto jest delikatne i w czasie wałkowania się kruszy - ale nie powinno być tragedii. Piec ok. 8-10 minut w temp. 170stopni. Studzić na kratce lub na blaszy.

Przepis na ok. 50 małych pierniczków

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    Wydają się być smaczne. Spróbuję upiec, bo mój przepis jest kiepski. Pierniczki są miękkie jak biszkopt, a ja wolę bardziej piernikowe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    pierniki są smaczne - aromatyczne ale bardziej pod względem czekolady i pomarańczy. I są kruche. Jeśli chcesz bardziej takie typowo piernikowe to gdzieś mam jeszcze drugi przepis i są bardziej korzenne.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    Smaczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    wyglądają jak malowane

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !