Sposób przygotowania

Grzyby wypłukać i namoczyć w ok.3 szklankach wody na co najmniej godzinę. Wyjąć grzyby,wodę w której się moczyły przecedzić. Włożyć do garnka grzyby i 2 szklanki wywaru (1 szklankę odstawić do wystudzenia), dodać listki laurowe,ziele angielskie,rozmaryn, rozgniecione np. trzonkiem noża ziarna jałowca i gotować ok.30 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę. Masło rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,oprószyć czosnkiem granulowanym, zeszklić cebulę.Zasypać mąką.Zasmażyć chwilę, po czym dolewać cienkim strumyczkiem odstawioną wcześniej zimną wodę z moczenia grzybów. energicznie mieszając, by nie robiły się grudki. Wlać zasmażkę do gotujących się grzybów i mieszając zagotować.Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie . Cały sos zmiksować np. blenderem na jednolity kremowy sos.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki sos idealnie nadaje się na wigilijny stół, ale i pasuje do dań mięsnych.Tak jak na zdjęciu np. do klopsików z kaszą.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    apetyczny!!! lubię taki sos
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    to jest sos , który zawsze smakuje i się nie znudzi....
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Uwielbiam sosy grzybowe!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    lubie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pycha ja bardzo lubię taki sos

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !