Sposób przygotowania

Najpierw robimy rozczyn: drożdże ucieramy z 3 łyzkami mąki, łyżeczką cukru i pół szkl. mleka. Pozostawiamy do wyrośniecia, przykryte ściereczką. Żółtka ucieramy z cukrem drobnym, cukrem wanilinowym(1) i szczyptą soli. Dodajemy do żółtek mąkę, wyrośniete drożdże, mleko oraz ubite na sztywno białka jaj. Ciasto starannie wyrabiamy (wyrabiałam rękoma). Na koniec dodajemy olejek oraz połowe roztopionego tłuszczu (ciepłego). Ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w misce do wyrośniecia pod ściereczką. Reszte tłuszczu wykorzystujemy na kruszonke - robimy ją wraz z cukrem pudrem, odrobiną mąki, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Gdy ciasto juz wyrosło, kładziemy je na oprószoną mąką blache, na wierzchu układamy truskawki (u mnie rozmrożone) i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około pół godziny. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    fajny pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Wyglądają super! Proszę jedną :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    smacznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    DanutaS

    pyszności, aż ślinka cieknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !