Sposób przygotowania

Muszle oczyszczamy z wodorostów. Następnie ostrym nożem ostrożnie podważamy skorupki i otwieramy. Przy użyciu ostrego nożyka odcinamy ostrygi od skorupek. Płytsze skorupki odrzucamy, a głębsze opłukujemy i zachowujemy. Wyjęte ostrygi płuczemy w osolonej wodzie. Na gotujące się wino wrzucamy ostrygi i gotujemy przez kilka sekund na wysokim ogniu. Zieloną pietruszkę płuczemy i drobno kroimy podobnie jak ugotowane jajko. Na posypaną grubą solą blaszkę układamy skorupki. Do każdej wkładamy ostrygę i posypujemy ją jajkiem, pietruszką i polewamy masłem z bułką tartą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut i zapiekamy. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    jerry1

    nigdy nie jadłem ostryg, ciekawe jak smakują:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kuchareczekjeden

    wow!!!ja też nie jadłam ale bym w tej wersji spróbowała:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    chętnie bym spróbowałą
  • 2
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    ja te? bym z ch?ci? zjad?a, bo nigdy nie próbowa?am
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    nigdy nie jadłam ostryg

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !