Sposób przygotowania

Marcepan drobno zetrzeć. Utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać mikserem. Dwa białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC. Piec ok. 30 min. Studzić 10 min. w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki – pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszaj ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę, powoli dosypując cukier. Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec ok. 10 min. aż beza ładnie się zrumieni. Wystudzić. Przed podaniem torcik można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    KOBRA

    na pewno pyszotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !