Sposób przygotowania

Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody. Ubijać, powoli dosypując 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę połączyć z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na blasze, wyłożonej pergaminem. Piec 10 min. w 200oC. Jeszcze ciepły biszkopt posmarować konfiturą truskawkową. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, z połowy owocu wycisnąć sok. Ubić na sztywno 20 dag śmietany. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z 60 dag twarogu oraz 7,5 dag cukru. Ostrożnie połączyć z żelatyną i ubitą śmietaną. Krem rozsmarować na biszkopcie. Schładzać
20 - 30 min. Ciasto pokroić na sześć szerokich pasków. Jeden zwinąć. Ustawić pionowo na paterze, owijać pozostałymi paskami ciasta z kremem. Tort ścisnąć obręczą tortownicy. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Resztę śmietany ubić. Pozostały twaróg utrzeć z 2,5 dag cukru i drugim cukrem waniliowym. Wymieszać z bitą śmietaną. Tort wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy, posmarować przygotowaną masą. Po schłodzeniu ok. 30 min. na wierzchu tortu ułożyć rozetę z plasterków truskawek. Udekorować listkami melisy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię takie ciasta...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !