Sposób przygotowania

1.Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka oraz mąki wymieszane i przesiane wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej formy (wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą) i pieczemy około 40 minut w temp. 190. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż, dolna nasączamy ponczem.
2.Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w plastry. Wkładamy do garnka zalewamy 1 szklanką soku jabłkowego i sok z jednej cytryny. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozprowadzony w pół szklanki soku budyń waniliowy. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Jeszcze dość ciepłe jabłka wykładamy na spodni biszkopt i studzimy.
3. Twaróg mielimy lub już zmielony kupujemy (może być ser taki do serników już gotowy) ucieramy z cukrem i wódką. 20 dag śmietany ubijamy z 1 śnieżką, dodajemy do twarogu, mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i także nasączamy ponczem. Pozostałą śmietanę ubijamy z 2 śnieżkami i rozsmarowujemy na biszkopcie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !