Sposób przygotowania

Wodę, zagotować z margaryną i szczyptą soli. Odstawić z ognia, wsypać przesianą mąke, szybko ucierając - tak aby nie byłoo grudek, wstawić ponownie na ogień i ucierać do czasu idealnej gładkiej konsystencji. Odstawic ciasto, lekko schłodzić, dodawać pojedyczno jajka ucierać do momentu aż jajka wchłoną siew ciasto - odstawic do wystudzenia. Blachę wysmarować tłuszczem, szprycą formować podłużne eklerki (w odstępach ok 2cm)

Piec w bardzo mocno rogrzanym piekarniku (200 stopni) przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyc temperaturę do 180 stopni i piec 20 minut.

W tym czasie przygotować masę (nieco poszłam na łatwiznę): zmiksowac jogurty z mlekiem, wsypać gotową masę, miksować na pełnych obrotach aż będzie gęsta.

Eklerki powinny być chrupiące i zarumienione. Wystudzone przekrawać na pół i wypełnić masą i owocami leśnymi (u mnie jagody dominowały)

Eklerki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.... 

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    M-W

    wyglądają wyśmienicie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Prezentują się przepysznie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Bardzo ładne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    mogę jednego
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    no proszę, jak pięknie się prezentują :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    polly66

    jużwiem na co mam ochotę:D tylko zamienię masę na czekoladową;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kolorowa

    ale ładne !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !