Sposób przygotowania

Marchew i ziemniaki obieram i kroję w niedużą kostkę. Wrzucam do rosołu (lub bulionu), dodaję pokrojonego w półplasterki pora.
Kaszę jęczmienną (najlepsza gruba) płuczę zimną wodą aż woda przestanie być mętna.
Gdy warzywa zmiękną, wrzucam kaszę i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem (nie jest to konieczne, jeśli zupa jest gotowana na dobrze przyprawionym rosole).
Podjaę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    DanutaS

    krupnik to jedna z moich ulubionych zup
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna/Dzastus

    pyszna zupka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    uwielbiam krupniczek właśnie na rosole

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !