Sposób przygotowania

Marchew, ziemniaki, pietruszkę obieram i kroję w drobną kostkę, a pora w półtalarki. Dodaję do osolonej wody i gotuję, aż warzywa zmiękną - ok.20 minut. W wersji niewegetariańskiej można skorzystać z bulionu lub wcześniej przygotowanego rosołu.
Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych otworach lub drobno kroję. Podsmażam na maśle i dodaję do zupy, gdy marchew i ziemniaki będą już miękkie. Jeśli dodamy ogórki do twardych warzyw, te nie ugotują się na miękko z powodu kwasu w ogórkach. Zupę doprawiam pieprzem do smaku.
Rozkłócam w miseczce dwa żółtka, dodaję trochę gorącego wywaru do nich, bardzo dokładnie mieszam ze sobą i wlewam całość do zupy, szybko mieszając, by żółtka się nie ścięły w postaci kłaczków.
Podaję zupę od razu po przygotowaniu posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperku i skropioną oliwą extra virgin.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    jestem za
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    super;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    ja nigdy nie podsmażam ale pomysł super
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    z podsmażonymi ogórkami zupa naprawdę inaczej smakuje, jest pyszna :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !