Sposób przygotowania

Mięso mielone, ugotowany ryż wyrobić na jednolitą masę, doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem.
Kapusty sparzyć we wrzątku, woda powinna lekko mrugać. Zdejmujemy wierzchnie liście, gdy się sparzą a potem kolejne, uważając by ich nie porozrywać.
Ze sparzonych liści delikatnie wycinamy twarde części.Na każdym liściu kapusty kładziemy czubatą łyżkę farszu mięsno-ryżowego, zawijamy boki a później zwijamy w drugą stronę ściśle formując gołąbki.
Dno garnka wykładam liśćmi kapusty i ściśle układam obok siebie gołąbki, na nich kolejne warstwy. Na wierzchu znów układam kapustę, porwaną na kawałki. Zalewam 1,5 l wody, w której rozpuszczam kostki drobiowe. Gotuję ok.1 godziny. Koncentrat pomidorowy rozpuszczam w małej ilości wody i wlewam do garnka, gotuję jeszcze ok.15-20 minut. Jeśli ktoś lubi gęsty sos może dodać mąki do przecieru. Wyszło mi 24 sztuki.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja robię bez ryżu bo chłopaki wolą potem ziemniaki do sosu
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Dawno nie jadłam gołąbków.....:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    uwielbiam gołąbki
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Jadę do Ciebie na gołąbki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    właśnie przypomniałam sobie, że dawno ich nie robiłam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    właśnie takie mam na dzisiejszy obiad
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    nie ma to jak domowe gołąbki
  • 1
    original
    Opublikowano

    olivka

    Zamierzam je zrobić na niedzielę:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    edi

    ojjjj...jak ja uwielbiam gołąbki:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !