Sposób przygotowania

Z drożdży,śmietany i cukru zrobić rozczyn.Ugotowane ziemniaki obrać,przetrzeć przez praskę i wymieszać z wyrośniętym rozczynem.Wbić jajka,wsypać mąkę,włożyć miękkie masło.Dokładnie utrzeć na gładką masę.W razie potrzeby można dosypać nieco mąki.Z ciasta formować kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego i natychmiast wrzucać na gorący tłuszcz.Smażyć na złoty kolor,wyjmować na bibułę.Gdy tłuszcz ocieknie,przełożyć na półmisek i posypać solą.Podawać jeszcze ciepłe do zimnego piwa.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    bardzo fajny przepis :) nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam. A czy na zimno też się nadaje?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    tak też da się zjeść jednak poleca się na ciepło!!!
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    super pomysł,warto wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pacia

    wow-ale super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    POLECAM!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    edi

    super:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo pomysłowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetna przekąska nie tylko dla piwoszy.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !