Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać piwem po około 10 minutach dodać do piwa kilka łyżek mąki i zrobić zaczyn drożdżowy. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z orzechami oraz przyprawą do piernika. Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich wymieszaną mąkę i wyrośnięty zaczyn, zagnieść ciasto na koniec wmieszać w ciasto pianę ubitą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić na 30-40 min do podrośnięcia. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. I to już jest gotowe ciasto, ale dla mnie było jakby nie dokończone dlatego przecięłam je na trzy placki i przełożyłam grubą warstwą powideł śliwkowych, po wierzchu polałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Drożdżowy piernik na miodzie? A to mnie zaskoczyłaś.Już mi sie ten przepis podoba.Super.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ciekawy...wygląda smakowicie :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam ciasta drożdżowe, więc taki piernik trafia do moich ulubionych...
  • 1
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    mmmm pyszne musi byc
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Swietny pomysł!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !