Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy na dużą, prostokątną blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Śliwki pestkujemy, jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Na cieście układamy w sporych odstępach połówki śliwek (przecięciem do góry), a pomiędzy śliwkami rozkładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka. Owoce leciutko wciskamy w ciasto. Na wierzch rozsypujemy płatki migdałowe i prószymy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozgniatamy wszystkie jej składniki i rozcieramy, aż zacznie się kruszyć. Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok.40 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne. W czasie pieczenia trudno poskromić apetyt. Smacznego.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pyszne ciasto z sezonowymi owocami - chyba każde się nadają :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uhm smakowite :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    pyszniutki placuszek
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    V_kuchareczka

    bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ewcia jak zwykle smacznie:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !