Przepis i sposób przygotowania na: Raki w winnym sosie
Raki wyszoruj szczoteczką i dokładnie wypłucz. Cebulę i szalotki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy i pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. Białe wino oraz wodę dolej do podsmażonej cebuli. Wrzuć marchewkę i gotuj razem około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj niezbyt drobno posiekany koperek. Zagotuj mleko z dodatkiem soli. Pojedynczo wrzucaj raki. Garnek przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Następnie wylej mleko i dokładnie wypłucz raki w ciepłej wodzie. Przełóż je do wywaru winnego i gotuj 5 minut. Wyjmij i ułóż na półmisku w piramidkę. Pozostały wywar gotuj jeszcze chwilę, dodaj pieprz cayenne i pozostałe masło. Przygotowany w ten sposób sos podawaj do raków.