Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z brzoskwiniami
waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao,
mielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej
tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175
stopni, przez 25 minut.
Masa serowa: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody,rozpuścić
podgrzewając, przestudzić. Śmietanę ubić. Twarożek utrzeć z mlekiem
i cukrem pudrem, połączyć ze śmietaną i żelatyną.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimny biszkopt, odstawić do
stężenia na 1 godzinę. Brzoskwinie pokroić w plasterki ( brzoskwinie w
syropie należy odsączyć na papierowym ręczniku). Rozłożyć na masie
serowej i polać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ponownie odstawić
do stężenia.