Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik toruński

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód lipowy 1 kg
mąka żytnia 2 kg
jajko 1 sztuka
cynamon 1 łyżeczka
anyż 1 łyżeczka
spirytus 1 kieliszek
migdały trochę
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: piernik toruński

Miód przesmażyć z cynamonemi i gorący wlać do przesianej, ogrzanej mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde i elastyczne. Pod koniec dodać obrane ze skórki grubo posiekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć no grubość 3 cm, udekorować obranymi ze skórki migdałami i piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak