Sposób przygotowania

Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości. Sporządzić ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do sześciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić. Sporządzić nadzienie: czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową. Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym. Gdy w domu nie ma 6 tortownic jednakowej wielkości, ciasto zarobić z połowy porcji i upiec cienkie placki w 3 blachach starannie wysmarowanych masłem. Każdy placek po wyłożeniu z blach i ostudzeniu przekrajać w poprzek na pół i nadziać.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !