Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy w misce razem z otrębami,robimy w środku wgłębienie wkładamy tam pokruszone drożdże i mieszamy z częścią mleka na rozczyn.Gdy podrośnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie dość miękkie ciasto.Po wyrośnięciu zagniatamy i wałkujemy na 3 mm.Smarujemy stopionym masłem posypujemy grubo cukrem rodzynkami i orzechami i zwijamy dość luzno w rulon.Następnie odcinamy z niego kawałki o długośći 3 cm i w każdym robimy równolegle wgłębienia trzonkiem łyżki.Ciastka układamy na natłuszczonej blasze w odstępach ok 4 cm i pieczemy w 200 stopniach przez 15 min.Z podanych składników wychodzi ok 24 ciastek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !