Sposób przygotowania

Flaki dokładnie płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy kilka minut. Odcedzamy, znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze 25-30 minut. Odcedzamy i dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy 3 litrami rosołu, gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż flaki będą miękkie. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki i dodajemy do flaków. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy pół szklanki rosołu z flaków i dalej mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Zasmażkę wlewamy do flaków, wsypujemy majeranek. Gotujemy razem jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !