Bułkę zalać mlekiem i moczyć około 10 minut. Następnie wyjąć i odcisnąć. Mięso oczyścić, opłukać, osuszone pokroić w kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmaż na łyżce masła na jasnozłoty kolor. Czosnek obrać. Pieczarki oskrobać ze skórki i dokładnie umyć. Wszystkie te składniki przekręcić przez maszynkę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem wyrabiać z wyrobionej masy formować niewielkie pulpety, kłaść na gorące masło, smażyć z obu stron, aż będą złote, odłożyć w ciepłe miejsce. Prawdziwki oczyścić, umyć, odciąć końce trzonków, kapelusze drobno posiekać i osuszyć i zasmażyć 10 minuta 2 łyżkach rozgrzanego masła. Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i smażyć jeszcze 5 minut. Sos z pieczeni wymieszać ze śmietaną, dodać sok z cytryny, wymieszać i połączyć z grzybami i szynką, zagotować. Dodać usmażone pulpeciki i podgrzać je pod przykryciem. Podawać z ziemniakami piure, ogórkami małosolnymi i sałatą.