Sposób przygotowania

Podane w składnikach proporcje sa tylko zbliżone - warto w trakcie roienia wina je próbować, gdyż za każdym razem wyhodzi ono inaczej (zleży od owoców, temp itp). Czerwone porzeczki lekko rozgniatamy ręka, a następnie przekładamy do balona (najlepiej dodawać raz na tydzien poi 1kg owoców, by nie było jednorazowo za dużo), następnie w gotujemy 2 litry wody, rozpuszczamy w nich kilo cukru i zimną wodę wlewamy do balona. Przez następne kilka tygodni czynność tę powtarzamy, dodajemy owoce oraz wodę z rozpuszczonym cukrem (co jakis czas warto spróbować wino czy nie jest gorzkie lub zbyt słodkie i dostosować odpiwednią ilość cukru. Wino powinno się robić w balonie przez 2-3 miesiące, następnie przelewamy do butelek.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    ach na zimowe wieczory :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    musi być pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Ależ mi smaka narobiłaś... A jeszcze długo nie będzie mi dane takiego spróbować, bo mój Mały Ssak uwielbia moje mleczko :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/26Mooi

    ślicznie wygląda! karafka oczywiście:P
  • 1
    original
    Opublikowano

    przejs

    to ja poproszę kieliszeczek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Uwielbiam czerwone porzeczki, więc wino z nich zrobione z pewnością by mi smakowało.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    mocne?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Tatli

    bardzo dobre.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    oooo muszę spróbować!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !