Sposób przygotowania

Z pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść dodać rozczyn drożdżowy, sól, olej i wyrabiać ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Ciasto formować na kształt bułeczek, rozpłaszczyć. Na środek kładziemy łyżkę jagód, dokładnie zlepiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 min. Przed pieczeniem jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Nadzienie;
jagody wymieszać z mąką.
Kruszonka;
mąkę, cukier i zimne masło zagnieść

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    na pewno smaczne i do tego pięknie się prezentują :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    jakie śliczne,,
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    apetycznie wyglądają
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    julcia12437

    Uwielbiam wszystko co z jagodami :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Jeszcze troszkę i będą jagódki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    przepyszne! uwielbiam takie swojskie drożdżówki.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zawsze i wszędzie drożdżowe ze mną będzie ,pycha..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    moje najlepsze bułeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !