Sposób przygotowania

Boczek pokroić na prostokątne kawałki około 25 na 10 cm. Ułożyć w kamionkowym naczyniu składając środkami czyli pierwszy skóra do dołu, kolejny skóra do góry. Warstwy przesypać solą wymieszaną z saletrą i przyprawami, odstawić na 4 dni do zimnego pomieszczenia. po tym czasie posypać boczek dodatkową solą i odstawić na 6 dni. Po tym czasie moczyć mięso 6 godzin. Przygotowany boczek ściśle obwiązać i wędzić w zimnym dymie przez tydzień.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    gottrina

    muszę wypróbować przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    M-W

    lubie z ziołami
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    zapowiada się smacznie ten boczuś

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !