Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę (ewentualnie mogą być z wcześniejszego obiadu) wymieszać z ziarnami, mąką i otrębami dodać sól, cukier i dwa jajka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie, zagnieść ciasto, dodać do niego stopione masło i jeszcze raz zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz. Po tym czasie dłońmi maczanymi w mąkę uformować małe bułki, ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i każdą po wierzchu posmarować rozmąconym trzecim jajkiem, można dodatkowo posypać sezamem lub dynią. Odstawić bułki jeszcze na kilka minut. Piekarnik nagrzać do temp.200st i piec w nim bułki około 20 min. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo apetyczne bułeczki, lubię takie z dużą ilością ziaren.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !