Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 6 plastrów, rozbić je na grubość około 3 milimetry i uformować zgrabne eskalopki. Na każdym położyć 3 listki szałwii i plasterek szynki; mocno docisnąć dłonią. Mąkę pomieszać z solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat i obtoczyć w niej eskalopki. Na dużej patelni rozgrzać olej razem z masłem, a gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, dodać posiekany czosnek, ułożyć mięso i smażyć, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Obrumienione mięso przełożyć do rondla, wlać połowę wina i dusić na małym ogniu. Po 10 minutach wlać resztę wina, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dusić jeszcze 10-15 minut, aż eskalopki będą miękkie.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i buraczkami z miodem.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    ciekawe
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    lubię po włosku
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    z białym winem, może byc super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !