Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn z drożdży, odlać ¼ szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżką mąki i rozmieszać z drożdżami. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie umieścić w dzieży wszystkie składniki tj. mleko, cukier, jaja, mąkę, zaczyn z drożdży, a na końcu roztopiony tłuszczu. Wymieszać wszystko do jednolitej masy, zamknąć dzieżę i umieścić ją w gorącej wodzie. Po otwarciu pokrywy, ciasto ponownie przemieszać kilkoma ruchami, szczelnie zamknąć dzieże i włożyć ją do tej samej gorącej wody. Po samoczynnym otwarciu pokrywy ciasto jest gotowe do uformowania.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny placuszek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !