Sposób przygotowania

Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości palca, posolić, odstawić na 25 minut, po czym opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Bakłażany przełożyć na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso, smażyć kilka minut, stale mieszając, wystudzić i połączyć masę mięsną z jajkiem, śmietaną, oraz ziołami Prymat. Przyprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posypanym bułką tartą, układać warstwami plastry bakłażana i mięso. Ostatnia warstwa powinna być z bakłażanów. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać potrawę. Na wierzchu rozłożyć pomidory pokrojone w plastry, skropić oliwą, oprószyć bułką tartą. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podać w naczyniu, w którym się zapiekała z greckim białym pieczywem.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    musaka to może być dobre
  • 9
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    brzmi fajnie
  • 9
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    polecam każdemu
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    greckie potrawy nie pasują mi
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    lubię grecką kuchnię
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    bardz lubie musakę
  • 0
    original
    Opublikowano

    eewelina

    Bakłażan, pomidory - idealne składniki na sierpień...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !