Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche precelki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 300 gram
masło 150 gram
mak 50 gram
cukier puder 100 gram
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
białko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche precelki z makiem

Mąkę przesiać. Dodać do niej masło, posiekać je nożem, wymieszać z krupczatką. Dodać żółtka, jajo, mak i cukier. Zagnieść ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki. Z ciasta formować wałeczki (tak jak na kopytka), kroić na kawałki o dł. 10 cm, zwijać w ósemki (precelki), smarować białkiem. Końce mocno zalepiać, ułozyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 160 st. C, upiec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 29.11.2011 11:04
super
Wacław 22.11.2011 18:47
pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak