Sposób przygotowania

CIASTO: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować.
Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy.
Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń.
Chwilę gotować cały czas mieszając.
Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.

Gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    aż trudno się oprzeć
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    dawno nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !