Sposób przygotowania

Najpierw zrobić rozczyn Gdy urośnie dodać jajka, mleko,śmietanę, cukry i masło, wyrobic ręcznie. ciasto będzie się kleiło, ale starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Z ciasta uformować kulę. Potem włożyc do torby i zatopić w zimnej wodzie . Gdy ciasto wypłynie , wyjąć na stolnice, podsypaną mąką i wyrabiać. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować koło o śr. 28 cm, p[odzielić na 8 trójkątów U podstawy trójkąta kłaść trochę nadzienia i zwijać od podstawy formując rogaliki.
Rogaliki układać na blasze, odłożyć do wyrośnięcia na 20-30 min. w ciepłe miejsce. Przed samym pieczeniem posmarować białkiem.
Piec w temp. 180 st.C przez ok 15min

Komentarze

  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Próbowałam kilka razy, niespecjalnie mi wychodziły.Ale może z tego przepisu się uda.Muszę wypróbować.
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Próbowałam kilka razy, niespecjalnie mi wychodziły.Ale może z tego przepisu się uda.Muszę wypróbować.
  • 4
    original
    Opublikowano

    gottrina

    i ja musze spróbować, może mi sie uda zrobić tak ładne rogaliki jak na zdjeciu
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię takiego topielca ale rogalików nie robiłam z niego...
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Fajne rogaliczki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !