Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć pikantną przyprawa do kurczaka, chili pieprzem Cayenne i tymiankiem. Ułożyć w szklanym naczyniu i pozostawić w lodówce przez 4 godziny.

Mąkę przesiać do misy. Dodać ciepłe mleko, śmietanę, żółtka, cukier i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto, na sam koniec łącząc z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Mięso wyjąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć piórkami cebuli oraz połową boczku pokrojonego na plastry. Przykryć i piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjąć, przestudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z pozostałym boczkiem. Połączyć z posiekaną kapustą kiszoną.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Przy użyciu szklanki wykrawać krążki. Na każdy nakładać po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepić pierożki, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Piec 12-15 minut w temperaturze 190°C.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    ciekawe
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Prezentują się bardzo apetycznie:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Rewelacyjne pierożki!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Super smaczne!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Wyglądają rewelacyjnie!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Apetyczne...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    ładne i na pewno smaczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Musze wypróbować. Nie tylko wyglądają wspaniale, ale na pewno tak też smakują.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !