Sposób przygotowania

* 5 podudzi z kurczaka -tj ok. 85 dag
* 45 dag ryżu białego surowego
* 1 duża cebula
* 1/2 margaryny tj 12,5 dag + ok.2 łyżki
* 4 garści suszonych grzybów np.podgrzybków
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 płaska łyżka curry
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka czubata rozmarynu
* 3 łyżeczki vegety
* 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka np. po staropolsku Prymat
* 1/2 pęczka koperku
* 5 szklanek o poj.250 ml wody
*

Grzyby namoczyć w 5 szklankach wody np. na noc. Grzyby wyjąć, płyn przecedzić i znów dołożyć grzyby. Włożyć pół kostki margaryny,wsypać Kucharka,curry,pieprz,czosnek granulowany i rozmaryn i zagotować. Naczynie żaroodporne posmarować dwiema łyżkami margaryny. Wsypać na dno surowy ryż.Cebulę obrać i posiekać.Rozłożyć na ryżu. Mięso opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka. Gorącą zalewą wraz z grzybami zalać ryż.Na wierzchu dookoła rozłożyć podudzia kurczaka. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok.1 do 1,5 godziny w termoobiegu. Po godzinie naczynie żaroodporne można przykryć. Posypać obficie posiekanym koperkiem. Nabierać porcję kurczaka i ryżu.Można podać np. z kiszonym ogórkiem, bo świetnie do tego dania pasuje smakiem. Aromat unosi się nie tyko w kuchni a smak jest jeszcze lepszy a przy tym pracy wiele nie trzeba wkładać.Polecam!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo apetyczna zapiekanka. Dlaczego nie dodałaś tego przepisu jako \"krok po kroku\"? Szkoda, bo masz dużo zdjęć z etapów przygotowania.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    rewelacyjne danie
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Faktycznie anemon, mogłam tak zrobić.Zwłaszcza, ze zdjęć jest więcej a teraz nie ma ich tu jak dodać . Zniechęca mnie troszkę technicznie , bo często na tej stronce pojawiają się błędy i trzeba się troszkę napocić, by dodać całość a jeszcze coś skomentować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    U Ewy jak zawsze pysznie i kolorowo.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    Pyszne warto wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    Pyszne warto wypróbować
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę takiego specjału.
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Jak zwykle świetny pomysł:) Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja zapiekanka msewko:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Chętnie bym spróbowała :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !