Sposób przygotowania

Żółtka rozdzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do przygotowanej piany dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tarta tortownicę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 40 min. Gdy biszkopt się upiecze, studzimy go. Po ostudzeniu przekrajamy wzdłuż na 3 placki. Każdy z placków przekładamy masą krówkową z puszki. Gdy złożymy już całość wierzch smarujemy ubitą śmietaną. Na śmietanę wysypujemy obrane i zmielone orzechy laskowe. Wierzchni i środkowy okrąg tortu wykładamy (na sztorc) obranymi orzechami włoskimi. Okrąg formujemy także z wiśni (środkowy). Schładzamy w lodówce.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    wygląda rewelacyjnie...:P aż ślinka cieknie...:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !