Sposób przygotowania

Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na pół. Możemy wybrać łyżką gniazda nasienne. Zagotowujemy wodę z octem. Gotujemy w niej na półmiękko nasze ogórki.
Odsączamy je na sicie. Ważymy, aby wiedzieć ile cukru potrzebujemy do naszego dżemu.Ogórki tniemy na wąskie paseczki i zasypujemy cukrem (1,5 kg cukru na 1 kg obgotowanych ogórków).
Kiedy ogórki puszczą sok, kilka razy krótko je gotujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat ananasowy.
Gorące przekładamy do słoików i zamykamy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Niesamowity przepis, pierwszy raz o czymś takim słyszę, ciekawe jak smakuje taki dżem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    to dla mnie nowość-ale bardzo mi się podoba
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    hmmmm, interesujące
  • 0
    original
    Opublikowano

    przejs

    ma specyficzny smak. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli mamy zbyt dużo przejrzałych nieco ogórków :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    ciekawe jak smakuje, nigdy nie jadlam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !