Sposób przygotowania

# jabłka ok.3 kg
# dynia w kostce marynowana
# cukier 1/2 kg



Wykonanie:
Do tej marmoladki wykorzystałam marynowaną dynię , której kostki lekko rozpadły mi się w słoikach ( niepotrzebnie zagotowywałam). Smak dyni był winny ,lekko korzenny więc świetnie pasował do jabłek. Jabłka obrać , usunąc gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Do naczynia z grubym dnem wrzucic jabłka dodać odciekniętą dynie ( ja dałam 4 półlitrowe słoiczki i smażyć na wolnym ogniu . Smażyć najlepiej przez parę dni po trochę wtedy fajnie zgestnieje . W ostatnim dniu dodać cukier i jeszcze smażyć . Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka , trzeba po trochę dodawać i po prostu próbować.Pod koniec smażenia marmolada jest gęsta i ciemnego koloru nabiera. Smak wychodzi fantastyczny ,ponieważ dynia miała gożdziki , cynamon, ziele.....Polecam.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajny przepis
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    No i nic się nie zmarnuje:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    chętnie bym taką spróbowała
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    apetyczna
  • 3
    original
    Opublikowano

    teresa18

    aromatyczna w smaku ale pewnie w zapachu też
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    ale pyszna! :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    ciekawa odmiana marmolady
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    w tym roku sobie taką zrobię:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetny pomysł i potwierdzenie, że wszystko można zamienić na sukces.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    to musi być pyszniutkie do takiej bułeczki to ja kakao lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    pychota!
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    bardzo jestem ciekawa tego smaku z marynowaną dynią :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    taka marmolada musi przepysznie smakować :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetne smaki, ja robiłam dynia - pomarańcza, pycha. niedawno czytałam że 'marmoladę' robi się z cytrusów i tym różni się od dżemu.. taka ciekawostka ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !