Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru białego i wkruszamy drożdże. Zostawiamy do ich wyrośnięcia na ok 5-10 minut. Masło stapiamy i również odstawiamy od ostygnięcia. Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem białym, cukrem waniliowym, żółtkiem i szczypną soli, wlewamy w to zaczyn drożdżowy i mieszamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, ale tak by zostały z 3 łyżki w garnuszku. Może być potrzeba dodania jeszcze trochę mąki. Wyrobić tak, by ciasto odstawało od ręki. Pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po godzinie cukier brązowy wymieszać z cynamonem i imbirem, delikatnie podgrzać zatężałe już masło. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5-1 cm w prostokąt, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Ciasto dość ciasno zacząć zwijać w rulonik i skrawać je potem na mniejsze kawałki w poprzek, na grubość ok. 1,5cm i kłaść na wysmarowanej blaszy. Przed włożeniem do średnio wygrzanego piekarnika, posmarować ciastka roztrzepanym białkiem. Piec ok. 10 minut w temp. 180stopni na złotawy kolor.

Przepis na ok. 15 ciastek

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    mari

    Pierwszy raz zjadłam takie cuda w restauracji w CH i potem zaczęło się szukanie przepisu i zrobienie takich bułeczek, uwielbiam je!
  • 1
    original
    Opublikowano

    olivka

    Śwoetnie wygladają i pewnie rónie dobrze smakują. Uwielbiam cynamon!!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    sliczne po prostu
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Piękne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    swietne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    swietne
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    Faktycznie, są fajne i świetne ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !