Sposób przygotowania

Groch wsypać do miski, zalać go wodą i zostawić na całą noc by spęczniał. Następnego dnia przesypać groch do garnka, dolać 1 litr wody i zagotować (w trakcie gotowania zaczną się pojawiać szumowiny na powierzchni, które ściągamy łyżką cedzakową) dodać 2 kostki warzywne i gotować 15 minut. Zetrzeć na tarce warzywnej marchewkę, a w kostkę pokroić kartofle, warzywa dodać do grochu i gotować dalsze 15 minut. W między czasie pokroić w kosteczkę cebulę, w dość dużą kostkę boczek i kiełbasę, wszystko podsmażyć na łyżce smalcu, doprawić też chilli i papryką i wsypać do garnka , dodać 2 łyżki majeranku i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą. Grochówkę przelać do miseczek, podawać z chlebem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !