Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 100 ml
mąka krupczatka 30 dag
drożdże 3 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 3 łyżki
szczypta soli
kruszonka
cukier 1o dag
masło 12 dag
żółtko jajek 1 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
śliwki węgierki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Z mąki pszennej, żółtka, masła, cukru waniliowego, cukru kryształu zrobić kruszonkę. Do naczynia wlać 5-6 łyżek ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą pozostałą mąkę, żółtka, pozostałe mleko, cukier, pokrojone na kawałki masło, szczyptę soli. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną brytfannę, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 22.02.2014 19:12
jedno z moich ulubionych ciast
Katarzyna59 07.04.2013 11:27
bardzo apetyczne
barbara11561 22.02.2013 21:08
pyszne ciacho
Zoso 09.05.2012 19:20
pyszne
Wacław 17.10.2011 20:43
lubię takie
agnieszka137 17.10.2011 19:08
ale smakowite!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak