Sposób przygotowania

Z mąki pszennej, żółtka, masła, cukru waniliowego, cukru kryształu zrobić kruszonkę. Do naczynia wlać 5-6 łyżek ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą pozostałą mąkę, żółtka, pozostałe mleko, cukier, pokrojone na kawałki masło, szczyptę soli. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną brytfannę, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    ale smakowite!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    lubię takie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne ciacho
  • 2
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo apetyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    kate.500

    jedno z moich ulubionych ciast

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !