Sposób przygotowania

Zagotować mleko. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać kaszkę, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, zmiksować na purée. Purée, łyżkę masła i 4 żółtka wymieszać z masą z kaszy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Formę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem. Masę wyłożyć do formy. Formę umieścić w naczyniu z gorącą wodą, wstawić do piekarnika. Piec 45 min w temp. 180° C. Zostawić w piekarniku jeszcze na 5 min. Listki sałaty umyć, osuszyć. Na sos utrzeć 2 żółtka z resztą masła, dodać miąższ i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Pasztet podawać z sosem i sałatą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !